ATRACTII TURISTICE SI REZERVATII NATURALE
Fantana Nicolae Ioan
Rezervatia naturala Tigaile Mari – Varful Ciucas
Zona cu Rhododendron din Muntii Ciucas
Jneapanul de pe Muntele Bratocea
Atractii turistice in Statiunea Cheia

TRASEE MONTANE
Cheia – Valea Berii – Cabana Varful Ciucas
Cabana Varful Ciucas – Varful Ciucas – Saua Tigailor – Cabana Varful Ciucas
Cabana Varful Ciucas – Saua Gropsoarele – Curmatura Stanei – Izvorul Hotului – Cabana Varful Ciucas
Cabana Varful Ciucas – Saua Tigailor – Valea Babarunca – Cabana Babarunca
Cabana Varful Ciucas – Varful Ciucas – Saua Ciucas – Poiana Dalghiului – Vama Buzaului

HARTI TRASEE MONTANE
Harta traseelor montane in Masivul Ciucas
Masivul Ciucas – Harta turistica 1985


FANTANA NICOLAE IOAN
      In semn de omagiu, numele presedintelui Asociatiei Turistice Romania Pitoreasca in perioada 1934-1940, Nicolae Ioan, a fost atribuit captarii izvoarelor din Valea Berii, langa poteca ce leaga cabana Muntele Rosu de cabana Ciucas, captare cunoscuta si ca “Fantana Nicolae Ioan”.
      Fantana lui Nicolae Ioan, cunoscuta in trecut sub denumirea de Fantana Trei Izvoare, se afla la o altitudine de 1350 de metri si reprezinta izvorul de drept al Teleajenului, regasindu-se la intersectia traseelor ce vin de la cabana Muntele Rosu, Valea Berii si cel ce urca la Cabana Ciucas.
      Fantana a fost reconstruita pentru a doua oara de domnul Gheorghe Alexe in lunile august – septembrie 2008. Fantana a mai fost reconstruita o data de G. si I. Pantelimon in 1982. Prima constructie a fantanii a fost în anul 1940.

REZERVATIA NATURALA TIGAILE MARI – VARFUL CIUCAS
      Aceasta zona protejata se afla in centrul masivului si inglobeaza doua varfuri inalte: Ciucas (1957 m) si Tigaile Mari (1862 m). Zona concentreaza grupuri de turnuri, ciuperci, abrupturi si formatiuni stancoase deosebit de spectaculoase, de dimensiuni uriase si forme complexe. Este un ansamblu de forme de relief cu caracter ruiniform, stancos, cu varfuri ascutite sau rotunjite, fie rasfirate, fie stranse in manunchiuri cu diferite inaltimi precum Tigaile Mari si Tigaile Mici, Turnul lui Goliat, Coltii Bratocei, Coltii Nitrii sau Mana Dracului (Mana cu Cinci Degete).
      De asemenea, deosebit de spectaculoasa este si multitudinea de chei care au fost modelate în calcar precum Cheile Paraului Alb, Cheile Vaii Stanei, Cheile Strambului, Cheile Babaruncai, Cheile Cheitei.
      Rezervatia botanica Tigaile Mari gazduieste si plante calcicole si termofile cum ar fi floarea de colt, garofita, clopotei sau stanjenelul de munte.

ZONA CU RHODODENDRON DIN MUNTII CIUCAS
      Se afla la punctul de intalnire a potecii care urca pe Muntele Rosu cu cea care vine de pe Culmea Gropsoarele, oferind spre incantare, pe o suprafata de aproximativ 2 ha de smirdar (Rhododendron kotschy sau bujor de munte, planta ocrotita si declarata monument al naturii), o pajiste imensa care la inceputul lunii iunie se coloreaza in rosu datorita miilor de flori de bujori de munte.

JNEAPANUL DE PE MUNTELE BRATOCEA
      Aflat la limita superioara a padurii de molid, zona de jneapan este formata din mai multe palcuri (circa 2 ha) care se gasesc pe versantul de vest al Culmii Bratocei, sub varful Bratocea (1827 m).

ATRACTII TURISTICE IN STATIUNEA CHEIA
      Statiunea Cheia este o destinatie traditionala, un loc linistit, favorabil pentru odihna, tratament sau recreere, cu puncte de atractie turistica precum: Manastirea Cheia, manastire de calugari, datand din secolul al XVII-lea, Manastirea Suzana, ridicata in 1740, Muzeul Flori de Mina din Cheia cu peste 300 de exponate, de o mare varietate a formelor si cu o cromatica splendida, sau Muzeul de Stiinte ale Naturii de pe Valea Teleajenului cu expozitie geologica.


TRASEE MONTANE


1. Cheia – Valea Berii – Cabana Varful Ciucas
Marcaj: cruce albastra
Durata traseu: 3 – 3 ½ h
Caracteristici traseu: traseu cu dificultate medie, deschis tot timpul anului; nu necesita echipament special.
Descriere traseu: se porneste de langa hotelul Zaganu, in partea stanga, si se ajunge in drumul national DN1A Ploiesti-Brasov, care se urmeaza pana la intrarea in Valea Berii. Traseul se continua pe drumul forestier pana in apropierea Fantanei Nicolae Ioan, unde se intersecteaza cu traseul care vine de la cabana Muntele Rosu, marcaj banda galbena.
      Drumul urca pe firul Vaii Berii, pana se ajunge la o stana, de unde se coteste la stanga. Se continua urcusul aproximativ 20 de minute pana se ajunge in golul alpin. De aici pana la cabana Varful Ciucas, drumul dureaza circa 10 minute.

2. Cabana Varful Ciucas – Varful Ciucas – Saua Tigailor – Cabana Varful Ciucas
Marcaj: banda rosie, cabana Varful Ciucas – Saua Tigailor; cruce rosie, Saua Tigailor – Cabana Varful Ciucas;
Durata traseu: 2 ½ – 3 h
Caracteristici traseu: traseu in circuit, relativ usor, exceptand portiunea de sub varful Ciucas; are ca scop vizitarea partii centrale a masivului; diferenta de nivel: 350 metri;
Descriere traseu: se urmareste poteca ce urca usor pe spinarea Muntelui Chirusca, cu marcajul banda rosie, dublat de cruce rosie pana in Saua de sub Tigaile Mari. Aici se paraseste marcajul cruce rosie, se coteste la dreapta si se urca pieptis printre stanci pana la baza Tigailor; se ocolesc prin nord, avand o splendida panorama asupra Vaii Chirusca. Se depaseste fagasul pietros al unui valcel si se iese in saua dintre Tigaile Mari si Varful Ciucas. Se urca printre stanci si se ajunge in cel mai inalt varf din masivul Ciucas – 1954 m. Din acest punct, se poate observa panorama spre toate zarile, incepand din Piatra Craiului, in vest, pana in Penteleu in est, sau dinspre Tarcau si Nemira, in nord, pana spre Maneciu Ungureni, in sud.
      Se revine la traseul de coborare, pana in Saua Tigailor (1745 m), marcata de un stalp indicator. Din Saua Tigailor se paraseste marcajul de creasta banda rosie si se coteste la stanga, pe poteca marcata cruce rosie. Se coboara pe sub culmile inguste desprinse din Varful Ciucas si Tigaile Mari si se poposeste in saua de sub Tigai, parasita cu aproximativ 2 ore in urma. De aici, drumul cunoscut la dus, marcat si cu banda rosie, duce in 15-20 de minute la Cabana Varful Ciucas.

3. Cabana Varful Ciucas – Saua Gropsoarele – Curmatura Stanei – Izvorul Hotului – Cabana Varful Ciucas
Marcaj: triunghi rosu, cabana Varful Ciucas, punctul La Rascruce; cruce rosie, La Rascruce – Saua Gropsoarele, apoi traseu nemarcat pana la Curmatura Stanei; banda albastra, Curmatura Stanei – Cabana Varful Ciucas;
Durata traseu: 3 – 3 ½ h
Caracteristici traseu: drum relativ usor, pe alocuri cu pante mai accentuate; diferenta de nivel: circa 200 de metri;
Descriere traseu: de la cabana Varful Ciucas se merge pe poteca cu triunghi rosu, apoi se urmareste cumpana de ape dintre Paraul Berii si Paraul Strambu, pana in Saua Chirusca (aproximativ 30 de minute). Din sa, traseul de urmat, cel cu cruce rosie, paraseste celelalte marcaje, inscriindu-se pe un pinten ce coboara din Culmea Gropsoarele. Se merge cateva sute de metri pe culme si se continua pe poteca care coteste spre stanga, pana in Saua Gropsoarele (1663 m), ce desparte Valea Stanei de Piscul cu Apa. In sa, privelistea este deshisa de Culmea Tataru, continuata spre nord de Tatarutu. In plan indepartat, se observa Muntioru si Ivanetu, apoi Malaia, Saua Poarta Vanturilor si Bocirnea. In partea stanga, Muntii Vrancei, mai tesiti, si Penteleul, mai ascutit, apoi Varful Lacauti. Din sa, se merge catre est, urmarindu-se poteca nemarcata iar la aproximativ 150 de metri mai jos se gaseste un izvor. Se trece izvorul si se urca treptat pe culme, avand in stanga Piatra Laptelui. In dreapta, se intinde pajistea de la obarsia Paraului Stanei. Se urmeaza culmea pana la capat si printr-un coboras de circa 200 de metri diferenta de nivel, din Saua Gropsoarele se ajunge in Curmatura Stanei (1435 m), poiana intinzandu-se spre culmea Vaii Stanei.
      Din Curmatura Stanei se continua traseul spre cabana Varful Ciucas spre stanga, ocolind Muntele Albele pe la est si nord. Dupa aproximativ 300 de metri se intalneste venind din jos poteca marcata cu cruce albastra, care urca de la Vama Buzaului prin Valea Strambu. Din acest punct, marcajul pana la cabana Varful Ciucas este triplu (banda rosie, cruce si banda albastra). Se urmeaza versantul nordic al Muntelui Albele, pe valea de obarsie a Paraului Laptelui, care se traverseaza. Se iese cu 70-80 de metri mai jos de Paraul Izvorul Hotului care se scurge de sub un perete de piatra. Traseul se continua prin poiana si printre palcuri de padure pana in saua de sub Culmea Piatra Laptelui, de unde se poate observa partea centrala a Masivului Ciucas, cu varful si tancurile Tigailor Mari.
      Directia se schimba brusc spre sud, pe poteca care duce spre firul vaii. De pe firul vaii se coteste la dreapta si se iese pe culme, in Saua Chirusca (1565 m), unde se adauga marcajul cruce rosie, care vine de la Cheia peste Culmea Gropsoarele – Zaganu. Se strabate plaiul domol al Chiruscai, cu orizont deschis, pana la cabana Varful Ciucas.

4. Cabana Varful Ciucas – Saua Tigailor – Valea Babarunca – Cabana Babarunca
Marcaj: cruce rosie, Cabana Varful Ciucas – Saua Teslei; triunghi rosu, Saua Teslei – Cabana Babarunca;
Durata traseu: 3 ½ – 4 h
Caracteristici traseu: in mare parte drum de vale, prin poieni si padure; diferenta de nivel: 850 de metri;
Descriere traseu: se urmareste poteca ce urca usor pe spinarea Muntelui Chirusca, cu marcajul banda rosie, dublat de cruce rosie pana in Saua de sub Tigaile Mari. Aici se paraseste marcajul cruce rosie, se coteste la dreapta si se urca pieptis printre stanci pana la baza Tigailor; se ocolesc stancile prin nord, avand o splendida panorama asupra Vaii Chirusca. Se depaseste fagasul pietros al unui valcel si se iese in saua dintre Tigaile Mari si Varful Ciucas.
      Din Saua Tigailor (1745 m), de la stalpul indicator, se coboara pe poteca circa 350 de metri. In fata se arata Muntele Tesla iar in dreapta colosul de piatra Turnul lui Goliat. Dupa aproximativ o ora de mers pe poteca din Saua Tigailor, se ajunge in Saua Teslei (1347 m). Din Saua Teslei se paraeste marcajul cu cruce rosie si se coboara la stanga, spre sud, pe firul Vaii Babarunca, pana la un mic izvor, unde se va regasi marcajul triunghi rosu pana la cabana Babarunca si se va urma drumul forestier pe o distanta de aproximativ 2,5 km. In momentul in care se intalneste poteca marcata cu banda rosie ce urca pe Piciorul Teslei pana la cabana Varful Ciucas, se paraste drumul, se coteste la stanga prin poiana, se traverseaza soseaua nationala Cheia – Brasov (DN1A) si se ajunge la cabana Babarunca.

5. Cabana Varful Ciucas – Varful Ciucas – Saua Ciucas – Poiana Dalghiului – Vama Buzaului
Marcaj: cruce rosie, exceptand portiunea dintre saua de sub Tigai si Varful Ciucas, marcata cu banda rosie;
Durata traseu: 3 – 3½ (plus 9 km pe sosea – 2 h – Dalghiu – Vama Buzaului);
Caracteristici traseu: drum de vara, recomandat la coborare; diferenta de nivel: 1150 de metri; traseu nerecomandabil iarna
Descriere traseu: de la cabana Varful Ciucas se urca pe panta Muntelui Chirusca, pe poteca cu marcaj comun, banda rosie si cruce rosie, pana in saua de sub Tigaile Mari. Se paraseste marcajul cu cruce rosie si se indreapta spre Varful Ciucas. Se ocoleste ansamblul de stanci al Tigailor Mari si stancile Babele la sfat si se urca pana la Varful Ciucas. Din varf se paraseste marcajul banda rosie care se indreapta spre creasta Bratocei si se coboara pe versantul nordic al Ciucasului pana in Saua Ciucas (1525 m), sa care marcheaza cumpana de ape dintre paraul Strambu si Dalghiu. In coborare spre Saua Ciucasului, pe partea stanga se infatiseaza structura stancoasa Mana Dracului sau Mana cu cinci degete, si, putin mai jos, Gemenii Ciucasului.
      Din Saua Ciucasului, la aproximativ 90 de grade spre stanga, se urmareste traseul marcat, cunoscut sub denumirea de Plaiul Domnesc, care urmeaza o culme mai larga, impadurita. Se ajunge pe culme care se parcurge pe o distanta de circa 500 de metri, de unde se coboara o diferenta de nivel de aproape 300 de metri. Se traverseaza apa si se merge pe poteca care duce la drumul forestier. Circa 1 km se continua traseul pe drumul forestier spre Poiana Dalghiului, drum forestier care se va intersecta cu drumul forestier de pe paraul Prundu. La intersectia acestor drumuri, vom urmari marcajul cruce albastra pana la Vama Buzaului. Se urmareste drumul forestier prin Valea Draghiului pana la drumul care vine la Vama Buzaului si care merge spre Zizin. Se coteste la dreapta, se ocoleste Muntele Magura, spre Vama Buzaului, cale de 9 km. Se traverseaza paraul Dalghiu si se urmeaza soseaua care ajunge la Vama Buzaului.


Harta traseelor montane in Masivul Ciucas
Harta traseelor montane Masivul Ciucas resize ATRACTII IN ZONA


Masivul Ciucas – Harta turistica 1985 (curbe de nivel)
Masivul Ciucas harta turistica 1985 resize ATRACTII IN ZONA

securitate familie detectiv particular brasov haine online haine la moda web design